Láz tünetei - Mi viszi le a lázat

A láz tünetei, mi viszi le a lázat?

A láz tünetei között az emelkedett testhőmérséklet a legegyértelműbb tény, jó tudni, szükség esetén mi viszi le a lázat, habár a mai szakmai ajánlás szerint nem szükséges rutinszerűen csillapítani. A testhőmérséklet 38 °C fölé emelkedése esetén beszélhetünk lázról, ez egy kísérő tünet, nem betegség. A szervezet védekezését segíti fertőzések, gyulladások esetén. Sok egyéb betegség is járhat lázzal, mindig figyelni kell az egyéb tünetekre, hogy kiderülhessen, honnan fúj a szél!

A láz tünetei

Van, akinél csak az emelkedett testhőmérséklet jelzi a lázat, más forróságot tapasztal az arcán, esetleg hidegrázása van. A láz tünetei közé soroljuk:

  • 38 °C feletti testhőmérsékletet (hónaljban mérve)
  • hidegrázás
  • bágyadtság, fáradtság
  • csillogó szemek
  • étvágytalanság
  • erőtlenség
  • izzadás

Az általános testhőmérséklet egyénenként eltérhet és napszakonként is változhat. Van, akinek 36,2°C, míg másnak 36,9°C a normál testhője.

Mi az a láz?

Amikor azt taglaljuk, mi az a láz, fontos leszögezni, hogy a láz nem betegség. Csupán tünet. A szervezet védekezik valami ellen. Magasabb hőmérsékleten erőteljesebb a védekezés és a vírusok, bacilusok szaporodásának sem kedvez.

Mi okozza a lázat?

Az immunrendszer által termelt citokinek váltják ki a lázat. Sokféle betegség okozhatja egyébként, leggyakrabban valamilyen infekció, vírus, baktérium fertőzés. 

Állhat a hátterében autoimmun betegség, allergia, egyes gyógyszerek mellékhatása és sok más folyamat is. 

A lázas állapot önmagában nem veszélyes, arra kell figyelni, mi okozza és ha szükséges, kezelni azt. Csillapítani is csak akkor ajánlott, ha magasra szökik vagy nagyon rossz közérzetet eredményez.

Mikortól van láz?

A normális emberi testhőmérséklet hónaljban mérve körülbelül 36,5 °C, de picivel ez alatt és felett is normálisnak tekinthető. 

Fontos tudni, hogy a végbélben mért hőmérséklet mindig több nagyjából 0,5°C- kal, ennyit le kell vonni, hogy megkapjuk a valódi testhőt. 

Hogy mikortól van láz, alapesetben kijelenthető, hogy 38 °C felett. Egyes szakemberek a 38,2 °C feletti hőmérsékletet tekintik annak. 

Mi viszi le a lázat?

Mire eljön a felnőtt lét, kevés ember van, aki nem tapasztalta még ki, mi viszi le a lázat neki, mi válik be láz ellen.

A legtöbben jól bevált lázcsillapítót vesznek be, ami lehet ibuprofén, paracetamol de metamizol-nátrium tabletták is elterjedtek.

 Gyermekek esetében elsősorban az ibuprofént, paracetamolt ajánlják a szakemberek a megadott dózisban. Vannak, akik semmit nem vesznek be, csak pihennek, esetleg vesznek egy hűsítő zuhanyt. 

Láz elleni készítmények

Mivel lázas állapot bármikor bármely családtagnál előállhat, érdemes láz elleni készítményeket otthon tartani. A lázcsillapítók felnőtteknek tablettás, kapszulás formában elérhetőek, gyermekeknek szirup és kúp formájában. 

Vannak, akik a forró italporokat kedvelik, ezeknek is van lázcsillapító hatása, ráadásul enyhíthetik a náthás tüneteket is (orrdugulás, orrfolyás, fejfájás), miközben folyadékot is bejuttatunk velük.

Arra mindig oda kell figyelni, hogy nem szabad többféle lázcsillapító készítményt is bevenni egyidőben. Lehet, hogy ugyanaz a hatóanyaguk, csak más a nevük. Így könnyen túladagolhatjuk a megengedett dózist.

Láz elleni házi praktikák

Láz elleni házi praktikák minden családban kialakultak. A vizes törölközős borogatás vagy a hűtőfürdő a legismertebbek közé tartoznak. Nem szabad nagyon hideg vizet engedni, elég, ha picit hűsebb, mint a testhőmérséklet. 

A pihenés és a folyadék fogyasztás kiemelten fontos, hiszen a szervezet egyensúlyára oda kell figyelni! 

Egy tápláló húsleves vagy egy gyomornak jóleső köménymagleves áldás ilyenkor. A szénsavmentes víz vagy a gyógyteák, gyümölcslevek is fogyaszthatóak, kinek mi esik jól.

Láz ellen házilag hatásos lehet még a fokhagyma, gyömbér fogyasztása, ezek segítik a szervezet méregtelenítő folyamatait. Friss narancslé napi 1-2 pohárral energiával tölti fel a védekező testet. 

Pamut, jól szellőző ruházat viselése a legcélszerűbb, mert a beteg megizzad, ne zárjuk a testet műszálas ruhába, takaróba!

Fogyasszon könnyű ételeket, főtt burgonya, pirítós, ne terhelje túl a gyomrát, szervezetének másra kell ilyenkor koncentrálnia!

Fontos, ha 2-3 napon belül nem csillapodik a láz, más tünetek (pl. bőrkiütés, hányás, erőteljes fejfájás, hasfájás) jelentkeznek, forduljon orvoshoz!